lördag 1 januari 2005

Vika en ask

Susanne visar hur man kan vika en ask. Till det behövs två bitar cardstock, ett falsben, linjal, penna och sax.Jag valde vit cardstock som jag skar till 21,5 x 21,5 cm och rosa för att matcha mitt färglagda motiv.Här har jag börjat stämpla Kortmakarens Blomranka.Nu har jag fyllt mitt vita ark med stämplade motiv.Så här blev det när jag färglagt alla blommor av blad. Som ni ser så matchar den rosa cardstocken mitt färglagda motiv.Vänd på ditt färglagda papper och rita ett "X" med hjälp av linjal och blyerts tvärs över pappret som på bilden ovan.Använd ditt falsben och vik in den ena fliken mot mitten av "X".Vik ännu en gång så att kanten kommer i linje med din ritade mittlinje. Veckla därefter ut pappret och du har nu ett flertal horisontella linjer.Upprepa dessa två vikningar med de övriga tre hörnen och du kommer att få ovan rutmönster på ditt papper.Nu ska du klippa fyra gånger. Välj två motsatta hörn. Skapa en "tunga" som är två block bred och två block hög (ej inkluderat den yttersta spetsen). Titta efter så att du har en hel fyrkant i mitten. Gör samma klipp på det motsatta hörnet.Här är en närbild så att du enklare kan se hur jag har klippt.Vik in de motsatta hörnen som du inte har klippt i mot mitten av ditt "X". Som på bilden ovan.Vik dem igen till hälften, du har nu skapat dina första sidor av din ask.Vik nu in kanterna och du har din grundstomme till din ask.Vik nu ner de andra flikarna över kanterna och ena delen av asken är klar.Asken blir så här snygg invändigt.Här är locket till asken.För att göra botten till asken skär du det rosa pappret till 21 x 21 cm och viker enligt lockets beskrivning. Alltså 0,5 cm mindre än locket.Så här ser den färdiga asken ut.Jag hade lite svårt att sluta och gjorde två askar till. Den mellersta med blommor i orange är gjord med en bit papper 12,5 x 12,5 cm och den minsta med blå blommor är gjord med en bit papper 9 x 9 cm. Jag satte även dit lite bling för att piffa till dem.

11 kommentarer:

 1. Åh, vilken bra idé! Tack för tydliga och bra instruktioner, detta måste jag prova när jag får tillfälle!

  SvaraRadera
 2. Jätte bra instruktioner!
  Nu ska jag oxå testa mig på och vika askar..

  SvaraRadera
 3. Superfina askar du gjort!! De måste jag absolut försöka mig på att göra... Tack för jättebra instruktion! :-)

  SvaraRadera
 4. Vilka fina askar! Gillar stämpelmotivet, det blev så fint!
  Tusen tack för inspirationen!

  SvaraRadera
 5. Det var en finfin handledning!!!!

  SvaraRadera
 6. Jättefina askar och bra instruktioner. Jag gjorde också en liten ask och den kan ni se här:

  http://yenas.blogg.se/2010/july/som-i-en-liten-ask.html

  /Yena

  SvaraRadera
 7. Sådan där askar måste jag testa att göra! Jättefina! Enkel och bra förklaring till hur man gör dom oxå :)

  SvaraRadera
 8. Hittade den här Bloggen när jag surfade efter instruktioner på att vika en ask och föll helt pladask! En sådan massa härlig inspiration och tips för en papperspysslare! :)

  De här små askarna var underbara, så lätta att göra tack vare dina fina instruktioner. Jag har gjort några sådana nu i fint julpapper och ger bort knäck och annat julgodis i dem, mycket uppskattat!

  SvaraRadera
 9. Kanon bra bilder och text till! Har dåligt tålamog med papper men det här gick hur fint som helst :)

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 11. Jag gjorde den här asken utan att klippa. Det går att vika in hörnen istället.

  SvaraRadera