måndag 15 september 2008

Teknikguide - UTEE

UTEE står för Ultra Thick Embossing Enamel, det vill säga ett extra tjockt embossingpulver. Tittar du på UTEE-pulver ser du att kornen är mycket grövre än i ett vanligt embossingpulver. UTEE går bra att använda som vanligt embossingpulver på solida motiv, när du vill täcka en större yta samt när du vill täcka hela utstansade figurer. Hur man gör det kan du läsa om i guiden om embossingpulver. Här visar Elin en teknik speciellt för UTEE.Kortmakaren säljer UTEE i färgerna guld, silver och koppar. I det här exemplet använder Elin koppar. Du behöver också en stämpel, en dyna med ofärgat bläck, embossingpistol, en bit papper som är större än stämpelmotivet och en bit skräppapper. Elin arbetar på ett teflonark men det går lika bra med en skärbräda eller en annan värmetålig yta.


1. Täck pappersbiten med ofärgat bläck. Lägg den sedan på skräppappret och häll över UTEE tills pappersbiten är täckt.


2. Lyft bort pappersbiten och häll tillbaka överblivet pulver i burken.


3. Lägg biten på en värmetålig yta.


4. Värm med embossingpistolen tills allt pulver är smält.


5. Häll nu snabbt på ännu ett lager UTEE och värm igen. Du kan upprepa flera gånger om du vill, Elin nöjde sig med två lager.


6. Tryck din stämpel i ofärgat eller färgat bläck (detta är för att skydda den) och tryck den sedan direkt i det smälta pulvret. Låt pulvret svalna och stelna (lägg det i frysen om du har dåligt tålamod).


7. Ta bort stämpeln. Såhär blev Elins resultat. Är du inte nöjd med resultatet kan du värma med embossingpistolen så att pulvret smälter och göra om trycket.
8. Det färdiga kortet. Blomstämpeln har Elin stämplat i UTEE med samt använt till bakgrunden heter Prästkrage och är ett av Kortmakarens egna motiv. Texten kommer från Hero Arts clearstampkit Tree, birds and messages.

1 kommentar: