fredag 29 maj 2009

Etchall - glasetsningskräm

Idag presenterar Elin en produkt som är ny hos Kortmakaren. Det är en kräm som används för att etsa i glas. På måndag kommer det att finnas möjlighet att själv testa denna produkt i butiken i Floda.

Måndag 1/6 är du välkommen till Kortmakarens butik i Floda mellan klockan 16 och 20. Du får kostnadsfritt göra en egen ljuslykta. Vi bjuder på kaffe och kaka. Välkommen!Jag har tvättat föremålet jag ska etsa på, i det här fallet en ljuslykta. Sedan har jag stansat ut QK Crown i självhäftande vinyl. Kortmakaren säljer vinyl både på rulle och i ark.Jag fäster vinylen på ljuslyktan. Jag kommer att använda den som en schablon. Jag är noga med att vinylen sitter fast ordentligt mot glaset så att ingen etsningskräm kan komma under.
Nu har jag täckt kronan med etsningskrämen. Det är viktigt att det bara kommer kräm där du vill att det ska etsas. Låt verka i 15 minuter.

När du arbetar med krämen är det bra att använda plasthandskar eftersom den är frätande. Se också till att ha god ventilation.
När en kvart har gått häller du tillbaka krämen i burken, den går att använda igen. Tvätta sedan rent föremålet under vatten och ta bort vinylen.Såhär blev min ljuslykta.På samma sätt som ovan dekorerar jag en fickspegel. Jag stansar ut ett hjärta i vinyl och fäster på spegeln.
Jag lägger på etsningskrämen och låter den verka i femton minuter.
Min spegel är färdig.Här har jag fäst stjärnor stansade i vinyl på en ljuslykta.Jag ställer lyktan i ett litermått och fyller på etsningskräm upp till lyktans kant. Efter femton minuter tar jag upp den.Såhär blev min färdiga lykta.


Här är några fler saker jag har etsat på:


En ljuslykta med en vinranka som går hela vägen runt.En ljuslykta med marina motiv.En lykta med paisleys.En ram med en etsad vinranka.

14 kommentarer:

 1. Jösses så snyggt det blev! Jag är helt kär i ljuslyktan med stjärnorna! Tror minsann jag måste skaffa mig lite sån där creme, den verkar himlans användbar :)

  SvaraRadera
 2. Det här var det häftigaste jag sett på länge! Så himla läckert det blev.

  SvaraRadera
 3. Gud så kul! Ska man måsta börja med detta också nu?

  Iofs, fick en bra idé till alla glasburkar man samlar på sig! WIho! :D

  SvaraRadera
 4. Snodde bilderna till ett inlägg, men länkade tillbaka. Hoppas det är okej! Ni hittar det här: http://angelican.se/2009/05/29/glasetsningskram-hos-kortmakaren/

  SvaraRadera
 5. GUD så ballt. Synd att jag precis rensade ut X antal kryddburkar och barnmatsburkar. Skulle kunnat piffa till sig lite sjysst pysselförvaring

  SvaraRadera
 6. Otroligt läckert och enkelt verkar det vara.
  SUPER!
  Ha en trevlig pingst
  Kram//Y

  SvaraRadera
 7. Vad fina lyktor. Bra presenttips.

  SvaraRadera
 8. Åh! Jag tänker mig ett foto på barnen i en ram och så etsar man en dekoration på ramens glas som du har gjort. Sååå läckert!

  SvaraRadera
 9. vilken kul produkt!!!

  SvaraRadera
 10. Vilken produkt!!
  Ser ju helproffsigt ut. Den krämen måste man bara ha.

  SvaraRadera
 11. Ääääntligen. Jag gick en kurs i Stockholm för ca 10 år sedan i denna "etsningskonst". Då fanns bara en återförsäljare i Sverige. Nu börjar crémen bli lite gammal.... har dock fungerat länge! Jag har sökt med ljus och lykta efter påfyllning och så hittar jag detta inlägg. Underbart. Jag har även den i vätskeform, väldigt lättflytande. Man kan alltså doppa ner hela föremålet och vätskan, precis som crémen går att återanvända. Har du hört var man kan få tag i den? Varma norrlandshälsningar från Maggie.

  SvaraRadera
 12. Du som var anonym kan du höra av dig till mig via email?

  Team_jj@hotmail.com

  tack på förhand.

  SvaraRadera
 13. Jättefint! Ska själv försöka göra vinglas med monogram på. Är det någon som vet vart man kan få hjälp med att göra schabloner i vinyl? Försökte själv att skära men det var alldeles för svårt att få fint. /Jessica

  SvaraRadera